čtvrtek 13. listopadu 2014

Řezy Kinder Bueno

Řezy Kinder Bueno


Rozpis je na plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hotové řezy jsou zhruba 3,5 centimetru vysoké.


Spodní plát

  • 150 g jader lískových oříšků
  • 50 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 15 g dětských piškotů (8 ks)
  • 8 bílků
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na potření pečicího papíru
  • 1/2 citronu na potření mísy
  • 1/4 kávové lžičky soli


Nutellová vrstva

  • 400 g Nutelly


Čokoládový a vanilkový krém

  • 500 ml mléka
  • 250 g másla (125  + 125)
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g kvalitní čokolády (70%)
  • 50 g polohrubé mouky (3 polévkové lžíce)
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 sáček vanilkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu


Sušenková vrstva

  • Bebe cereální mléčné sušenky (jedno celé 130g balení + z druhého 4 kusy)
  • 1,5 polévkové lžíce rumu
  • 1,5 polévkové lžíce mléka


Šlehačková vrstva

  • 400 g smetany - 2 kelímky (33 a více procent, nejlépe 40 %)
  • 1 polévkové lžíce cukru moučky


Na posypání

  • 30 - 50 g lískových oříšků nebo strouhané čokolády nebo kakaa

Jak na to  

- rozdělit vejce - bílky do mísy vymazané citronem, žloutky do hrnce s 1/2 litrem mléka
- k bílkům přidat špetku soli, vyšlehat sníh, smíchat s nastrouhanými piškoty, moukou, práškem do pečiva a cukrem moučkou
- lehce vmíchat olej, rozetřít na pečicí papír na plechu, posypat rozsekanými lískovými ořechy
- péct cca 10 minut na 180 °C, upečený sněhový plát nechat na rovné podložce vychladnout
- do mléka ke žloutkům vmíchat vanilkový pudink, mouku a cukr
- uvařit hustý pudink, odebrat o kousek víc než polovinu, do zbytku v hrnci vmíchat čokoládu, do odebrané části vanilkový cukr a extrakt
- přidat do každé vychladlé části 125 g změklého másla, ušlehat krémy
- vrátit zpět sněhový plát na plech, potřít Nutellou
- na Nutellu natřít světlý pudinkový krém, naskládat Bebe sušenky, potřít směsí rumu a mléka
- nanést čokoládový krém
- ušlehat šlehačky, natřít, posypat oříšky/kakaem/strouhanou čokoládou
- před podáváním nechat uležet
.

Velice efektní a lahodné řezy. 
Ačkoli vypadají složitě, jejich příprava je jednoduchá.


Příprava

  • Z lednice vyndáme Nutellu a máslo, aby nebyly ztuhlé a dobře se s nimi pracovalo.
  • Naopak smetany necháme v lednici do poslední chvíle, aby byly před šleháním co nejvíce studené.
    Do lednice klidně dáme i mísu, ve které budeme šlehačku šlehat.

  • Rozsekáme 150 gramů jader lískových oříšků.
  • Pokud s nimi budeme řezy sypat i na povrchu, přidáme 30 až 50 gramů navíc.
    Nasekané ořechy na posypání povrchu odvážíme a odložíme.

  • Najemno nastrouháme 8 piškotů.
  • Dno plechu vyložíme pečicím papírem, na boky plechu i na pečicí papír dobře rozetřeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje.

  • Větší čistou mísu vytřeme rozpůleným citronem.
  • Do hrnce nalijeme půl litru mléka.
    Z 8 vajec pečlivě oddělíme bílky od žloutků.
    Bílky dáváme do mísy vytřené citronem, žloutky dáváme do hrnce s mlékem.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Sněhové těsto a upečení spodního plátu

  • V míse smícháme nastrouhané piškoty, 25 gramů hladké mouky, 50 gramů cukru moučky a půlku sáčku kypřicího prášku do pečiva.

  • K bílkům přidáme čtvrt čajové lžičky soli.
  • Začneme je šlehat na nejnižší otáčky.
    Za 10 až 12 minut budeme mít hotový pevný sníh.
    Čím menší rychlost použijeme, tím budou vzduchové bubliny ve sněhu menší a déle se v těstě udrží.

  • Do sněhu po částech jemně vmícháme smíchanou mouku.
  • Za lehkého převalování přilijeme malým pramínkem jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje.
    Sněhové těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
    Nezapomeneme papír předem potřít olejem!

  • Na rozetřené sněhové těsto nasypeme 150 gramů rozsekaných lískových oříšků.
  • Dáme péct.
    Za přibližně 8 až 10 minut bude hotovo.
    Okraje se zbarví do světlehnědé barvy, ořechy začnou jemně vonět.

  • Upečený sněhový plát i s papírem stáhneme z plechu, papír opatrně uvolníme.
  • Na rovné podložce necháme vychladnout.
    Pokud bychom upečený plát ponechali na pečicím papíře, těsto by zvlhlo.
    Jestliže se plát přichytil na papír nebo boky plechu, jemně ho pomocí nože uvolníme a dlouhou špachtlí projedeme mezi plackou a papírem.


Žloutkový pudink - základ pro krémy

Do mléka ke žloutkům vsypeme jeden sáček vanilkového pudinku, 50 gramů polohrubé mouky a 120 gramů cukru krupice.
Lehce metličkou nebo vidličkou prošleháme.

Postavíme na sporák.
Na mírném plameni a za stálého míchání za 1 až 2 minuty uvaříme hustý hladký žloutkový pudink.
Odstavíme.
Zpočátku se budou trochu dělat žmolky, nepřestáváme míchat, vše se postupně spojí dohladka. 
Minuty počítáme od momentu, kdy se po promíchnutí začnou ode dna nafukovat bubliny.



Zhotovení krémů

  • Z hrnce odebereme o trochu více než polovinu pudinku do čisté mísy.
  • Tak o jednu vrchovatou polévkovou lžíci.
    Vmícháme k němu jednu polévkovou lžíci vanilkového cukru a jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu.
    Máme základ na světlý krém.

  • Do zbytku teplého pudinku v hrnci ihned nalámeme celou tabulku čokolády.
  • Promícháváme do rozpuštění.
    Máme základ na tmavý krém.

  • Světlý i tmavý základ necháme zcela vychladnout.
  • Občas při chladnutí promícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.

  • Ušleháme krémy.
  • Pudink i máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil!
    Nejdříve přidáme do světlého vychladlého základu 125 gramů másla.
    Šlehačem zpracujeme na hladký krém.

  • Metličky nemyjeme, hned pokračujeme.
  • Do tmavého základu vmícháme 125 gramů másla a ušleháme do hladka.


Ušlehání šlehačky

Po zpracování krémů umyjeme metličky, ochladíme je hodně studenou vodou.
Z lednice vyndáme smetanu, nalijeme ji do studené mísy.
Začneme šlehat na nízké obrátky.

Jakmile smetana začne houstnout, vsypeme do ní jednu polévkovou lžíci cukru moučky.
Došleháme do tuha.
Pozor na přešlehání! 
Sice bychom vyrobili výborné máslo, ale to teď nepotřebujeme.


Sestavení

  • Studený upečený sněhový plát vrátíme zpět na plech.
  • Rozetřeme na něj Nutellu.
    Půjde to dobře, když si uděláme pár hromádek a ty pak dlouhým příborovým nožem nebo
    stěrkou nebo dortovou špachtlí mazáním spojíme.

  • Na Nutellu rozetřeme světlý krém.
  • Opět uděláme pár hromádek a opatrně, abychom nezajeli do Nutelly, je rozetřeme.
    Na světlý krém vyrovnáme co nejtěsněji vedle sebe Bebe sušenky.
    Do hrnku nalijeme jednu a půl polévkové lžíce rumu a stejné množství mléka, pomocí mašlovačky sušenky potřeme.

  • Na sušenky rozetřeme čokoládový krém.
  • A opět nejdříve hromádky a mazáním spojit.
    Na čokoládový krém rozetřeme šlehačku.
    Na závěr posypeme nasekanými lískovými oříšky nebo strouhanou čokoládou nebo poprášíme kakaem.

Řezy odložíme na pár hodin do lednice, ideálně je necháme uležet přes noc.













TIP!  Každé vejce nejdříve rozklepneme nad hrníčkem, to pro případ, kdybychom náhodou narazili na vejce zkažené. A zákon schválnosti funguje. Pokud bude mezi těmi 8 vejci jedno zkažené, v případě jejich rozklepnutí přímo nad mísou to bude určitě to poslední :)
Velice pečlivě také oddělujeme bílek a žloutek. Žloutek v bílku může způsobit, že se nám nepovede vyšlehat sníh. 

Žádné komentáře:

Okomentovat